Vrijwilligers

De grootste kost bij een bouwproject zijn tegenwoordig de werkuren. Door vrijwilligerswerk kun je een groot deel van de kostprijs drukken. Dat is ook de reden waarom veel zelf wordt gedaan.

De Chiromeisjes van Wezel voerden enkel die werken uit waar ze zelf expertise voor hadden. Het voegwerk binnen is bijvoorbeeld door vrijwilligers gebeurd, het voegwerk buiten (waarbij je afhangt van het weer op momenten dat vrijwilligers kunnen komen) is uitbesteed aan een aannemer.

Vergeet echter niet dat je een vrijwillige leek niet alles kunt laten doen. Zorg daarom voor voldoende deskundige omkadering. Enkele voorbeeldjes:
•    Een gepolierde betonvloer (of ‘polybeton’) aanleggen, is nu eenmaal vakmanschap.
•    Een stabiele en waterdichte constructie is een must. Buitenschrijnwerk samenstellen is niet zo evident, maar het plaatsen kun je misschien wel.
•    Als je zelf technische installaties plaatst, laat je die uiteraard keuren!

De afwerking van Jeugdhuis Contact gebeurde vooral met jeugdhuisleden: voegen, schilderen, schuren...

Als leek kun je wel de handen uit de mouwen steken om deskundigen te helpen, zodat ze sneller klaar zijn (en dus minder kosten): je kunt materiaal en werkgerief ter plaatse brengen, klaarzetten en opruimen. Zorgen dat een metselaar een hele dag kan doorwerken is al een hele opgave voor enkele vrijwilligers: stenen klaarzetten, mortel maken, stellingen plaatsen, isolatie aanreiken... Het bespaart wel massa’s geld.
Je mag zelfs twee linkerhanden hebben, er is wel altijd een taakje te bedenken. Hoe meer taakjes, hoe meer mensen je erbij kunt betrekken. Wie zorgt voor de ‘catering’? Wie zorgt voor de ambiance, de komische noot of muziek?