Deskundigen

Werken met vrijwilligers gaat niet altijd even snel als werken met een aannemer: een aannemer kan in enkele weken heel wat doen, terwijl vrijwilligers meestal enkel tijdens de weekends werken.

Denk ook aan de veiligheid: vrijwilligers hebben minder ‘handigheid’ en ‘kennis’ dan vakmensen. Kunnen ze werken met een slijpschijf? Dakwerkers weten hoe ze op een dak moeten lopen.

Gezien de speciale technieken en de specifieke noden op het gebied van geluidsbeheersing vond jeugdhuis De Brik het wenselijk om met degelijke aannemers en architecten te werken.

Een architect en aannemers blijven nog tien jaar aansprakelijk. Als er binnen de eerste tien jaar na de oplevering constructiefouten optreden, dan moeten zij (of hun verzekering) instaan voor het herstel. Dat aspect is uiteraard belangrijker bij ruwbouwwerken dan bij de schilderwerken.

Wie er bij de vrijwilligers ‘opdraait’ voor een fout, is vaak niet evident. Dat is ook de reden waarom veel werk wordt uitbesteed aan aannemers.

KSA Beitem werkte bewust met aannemers en niet met vrijwilligers. Als er iets foutloopt, kun je vrijwilligers niet aansprakelijk stellen; aannemers wel. Ook is het voor vrijwilligers een groot risico als hen iets overkomt.

Jeugdverenigingen hebben ervaring met activiteiten organiseren voor kinderen en jongeren. Maar laten we het toegeven: wat het bouwen van een jeugdlokaal betreft, kan het zeker geen kwaad om advies te vragen aan deskundigen op dat terrein.
 

Hieronder zijn vind je de voornaamste deskundigen:

°jurist en notaris: helpen bij zaken zoals het opstellen van een huurovereenkomst, contracten met architecten, verkoopaktes…

°architect: tekent de plannen van het bouwproject, geeft advies aan de opdrachtgever…

°aannemer: is de verantwoordelijke voor de bouw zelf

°andere deskundigen: landmeter, stabiliteitsingenieur, veiligheidscoördinator, EPB-verslaggever, brandweer…