Stedenbouwkundig attest

Het stedenbouwkundig attest, sinds 2018 wordt dit het omgevingsvergunning genoemd, geeft meer gedetailleerde informatie over de bestemming van een grond. Het gaat dan om de bestemming, de bouwwijze, de inplanting en de bouwhoogte van het gebouw dat op een perceel gerealiseerd kan of mag worden. Het is dus gedetailleerder dan een stedenbouwkundig uittreksel omdat dat uittreksel alleen iets in globale zin noemt over de bestemming van de grond.

Waneer aanvragen?

Het aanvragen van een stedenbouwkundig attest is niet gratis, het is vooral verstandig om aan te vragen als het jeugdlokaal nog niet over een bouwvergunning beschikt. In het stedenbouwkundig attest is na te gaan of de niet-vergunde delen van het gebouw aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen en welke dat zijn. Het kan dus een handig hulpmiddel zijn.

Bovendien verhoogt een positief stedenbouwkundig attest wel de kans dat de aanvraag van de bouwvergunning in orde komt. Het biedt echter geen 100% garantie.

Veel architecten slaan deze stap echter over en plannen een overleg met de gemeentelijke diensten waar ze deze zelfde informatie meestal mondeling krijgen.

Let op: een stedenbouwkundig attest is puur informatief en biedt geen garantie op het verkrijgen van een bouwvergunning. Het verkrijgen van een bouwvergunning blijft vooralsnog een aparte procedure.

Hoe aanvragen?

Als je een omgevingsattest wilt aanvragen dan neem je contact op met het omgevingsloket.