Bodemattest

Om te vermijden dat vervuilde gronden worden overgedragen en om mogelijke vervuilers achteraf te kunnen opsporen wordt de overdracht van een grond gecontroleerd door de OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). Bij iedere overdracht van een grond (verkoop, verhuur, schenking of verpachting) moet door de verkoper een bodemattest aangevraagd worden bij OVAM. Voor terreinen waar mogelijks verontreinigende activiteiten kunnen plaatsvinden (vb. Industrieterreinen) is ook nog een bodemonderzoek nodig.

Wanneer een bodemattest aanvragen?

Wanneer het jeugdlokaal een verbintenis, contract of overeenkomst tot overdracht van een grond aangaat is een bodemattest vereist. Gewoonlijk is het aan de verkoper (of verhuurder of leasinggever) om het bodemattest aan te vragen.

Hoe gaat de procedure nu verder als het formulier is ingevuld

Het formulier wordt samen met de kadastrale gegevens en een kopie van bewijs van betaling (er wordt een retributie gevraagd van 50 euro per kadastraal perceelnummer) opgestuurd naar OVAM.

De kadastrale gegevens kunnen vermeld worden door toevoeging van een kadastrale legger (plan) van de betreffende percelen ofwel door opgave van de kadastrale gegevens van de betreffende percelen. Deze gegevens kan je opvragen bij jouw gemeente, soms wordt hier een retributie voor gevraagd.

Binnen de 30 kalenderdagen na ontvangstdatum van de ontvankelijke aanvraag wordt er voor niet-risico gronden een bodemattest afgeleverd. Voor risico gronden wordt de maximale termijn verdubbeld.

Geldigheid en toepassing

In het bodemsaneringsdecreet is er geen vermelding van de geldigheidsduur van het bodemattest, in principe moet voor elke sluiting van een overeenkomst betreffende de overdracht van een grond een bodemattest gevraagd worden. Voor niet-risico gronden zou een bodemattest meerdere keren gebruikt kunnen worden, dit is niet het geval bij risico gronden. Belangrijk is wel dat de kadastrale gegevens niet gewijzigd zijn.

Het bodemsaneringsdecreet is een Vlaams beleidsinstrument en is dus enkel geldig voor gronden op Vlaams grondgebied.

Risico gronden

De inrichtingen die een risico vormen voor bodemverontreiniging zijn terug te vinden in het uitvoeringsbesluit VLAREBO. Wanneer op een grond een VLAREBO-activiteit is uitgevoerd dan dient er een oriënterend bodemonderzoek uitgevoerd te worden wanneer:

  • er overdracht is van de grond,
  • er sluiting van de inrichting of stopzetting van de activiteit is,
  • er voor bepaalde VLAREBO-activiteiten een periodiek onderzoek nodig is

Meer informatie

Bijkomende inlichtingen kunnen verkregen worden bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente of bij OVAM. Een aanvraagformulier voor een bodemattest is hier te downloaden, vanaf de OVAM-website: www.ovam.be of gewoon bij hen aanvragen.