Wat is duurzaam verbouwen?

Wat verstaan we precies onder duurzaam (ver)bouwen? Duurzaam bouwen is een algemene term welke verschillende ladingen kan dekken. Zo is er ‘energiezuinig bouwen’, ‘milieuvriendelijk bouwen’, ‘ecologisch bouwen’, 'bio-ecologisch bouwen’,… Er worden op de ‘bouwmarkt’ diverse termen gebruikt, elk met hun eigen klemtonen.

Nemen we er het verdrag van Kyoto bij, dan wordt met duurzame ontwikkeling bedoelt:

"een ontwikkeling die zowel ecologisch, als economisch en sociaal gerechtvaardigd is, die zowel nu als op lange termijn (volgende generaties) een oplossing biedt, die zowel hier bij ons als op wereldvlak eerlijk is".

Als we ‘duurzaam (ver)bouwen’ naar analogie hiermee willen definiëren dan zou je jeugdlokaal:

  • (bio-)ecologisch interessant moeten zijn (opstelling, keuze materialen,…),
  • financieel haalbaar moeten zijn (terugverdientijd, hergebruik materialen,…)
  • duurzame en sociale meerwaarde aan het jeugdwerk moeten geven (vb. door vrijwilligerswerking rond de bouw van het jeugdlokaal)

Het komt er op aan om een gezond evenwicht te zoeken tussen deze drie polen. Bij het bouwen komt het er dus telkens weer op aan om keuzes te maken ...

  • Isoleren is ‘duurzaam’ en werkt energiebesparend. Maar welke dikte verdien je op x-aantal jaren terug? Welke isolatiematerialen kan je zelf aanbrengen?
  • Hout is een natuurlijk (en nagroeibaar) materiaal voor ramen, deuren, gevelbekledingen. Maar hout moet ook onderhouden worden. Door wie? Hoe vaak? Hoeveel kost dit?

Ook de lange termijn mag je niet uit het oog verliezen. Een duurzaam jeugdlokaal moet kunnen ‘duren’ of ‘lang gebruikt kunnen worden’ of moet de tand des tijd doorstaan. Dit betekent dat ook andere voorwaarden van belang kunnen zijn:

  • Het jeugdlokaal dient net groot genoeg te zijn (maar niet te groot en niet te klein). Hou ook rekening met de toekomst.
  • Het dient een lang bruikbaar lokaal te zijn, dus flexibel, polyvalent en multifunctioneel in opbouw en indeling (een jeugdlokaal dat over 10 jaar echt onaangenaam blijkt te zijn en niet functioneel meer is, verliest zijn bruikbaarheid)
  • Het dient een zinvol ontwerp te zijn (geen verloren hoeken, onbruikbare gangen, donkere nissen, …).
  • Degelijke materialen die tegen meerdere stootjes kunnen en niet schimmelen of rotten (jaarlijks je muur herbouwen omdat voetballen er los door gaan).
  • Goed en gemakkelijk op te ruimen, te kuisen en vooral goed te onderhouden (kennis– en tijd en zin – over het onderhouden van het gebouw is niet meteen de sterkste kant van het jeugdwerk).