Huurkosten
Een huurovereenkomst is een overeenkomst waarbij de verhuurder (meestal de eigenaar) zich ertoe verbindt om tegen betaling van een bepaald bedrag het tijdelijk genot van een goed te verlenen aan de huurder (gebruiker). De huurder verbindt zich tot het betalen van een bepaald bedrag. Je betaalt dus voor het recht om een lokaal te mogen gebruiken gedurende een bepaalde tijd. Een huurovereenkomst kan zowel mondeling als schriftelijk worden afgesloten, maar zorg dat je altijd een contract hebt op papier.
Prijs, wijze van betaling, betalingstermijn
De belangrijkste bepalingen in het contract zijn de huurprijs en welke kosten wel en niet inbegrepen zijn. Ben je van plan een lokaal te huren, maak dan van bij het begin afspraken over wanneer en hoe het voorschot, de waarborg en de huur zelf betaald moeten worden. Laat het tijdstip van betaling (betalingstermijn) ook in het contract vastleggen. Huren jullie al een lokaal, dan vind je die gegevens in het huurcontract.
De overeengekomen prijs moet vast en definitief zijn, tenzij het contract een prijswijziging onder precieze voorwaarden vermeldt, met opgave van de uiterste datum waarop dat kan gebeuren. De enige uitzondering is een onmiskenbare fout in de berekening. Een aanpassing van de huurprijs aan de kosten van het levensonderhoud is maar eenmaal per huurjaar toegelaten en mag ten vroegste op de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst. Die aanpassing gebeurt op basis van de indexcijfers.
Een correcte huurprijs betalen
Veel jeugdverenigingen huren een lokaal van de gemeente. Die huurprijzen worden dan vastgelegd door het gemeentebestuur. Gemeentebesturen weten niet altijd hoeveel huur ze juist aan een jeugdvereniging moeten vragen. Het is daarom goed om de volgende zaken in acht te nemen om samen in overleg de huurprijs te bepalen.
- Een jeugdlokaal dient niet om winst te maken, maar is daarentegen een meerwaarde voor de gemeente. Een jeugdvereniging is door haar specifieke rol dus niet te vergelijken met een doorsnee huurder. Voorzie daarom een specifiek tarief op maat van de jeugdverenigingen.
- Wat is de oppervlakte van het lokaal?
- Wat is het financieel draagvlak van de vereniging?
- Wie staat in voor welke kosten? Zijn elektriciteit en water inbegrepen in de huurprijs, of betaalt de vereniging die kosten nog apart? En wat met herstellingswerken?
- Benchmarking: hoe zit dat bij andere verenigingen en naburige gemeenten?
- Als je als huurder meer betaald hebt dan je volgens het contract verschuldigd bent, dan moet dat deel op jouw verzoek terugbetaald worden.
In het huurrecht is er geen wettelijke regeling om een nieuwe huurprijs vast te leggen als je zelf investeringswerken doet in het gebouw waardoor de waarde ervan vermeerdert. Dat moet je dus ook vooraf duidelijk regelen in je contract. Een mogelijkheid kan zijn dat je als huurder een aantal maanden vrijgesteld wordt van betaling voor een waarde die overeenkomt met het geïnvesteerde bedrag. Als de verhuurder verbeteringswerken uitvoert, mag hij of zij in geen geval de huurprijs hiervoor verhogen als daarover niets in het contract werd voorzien.
Huurders nemen best de volgende tips in acht:
- Stel jezelf veilig en overweeg de oprichting van een vzw die het huurcontract kan ondertekenen. Anders blijf je in principe hoofdelijk aansprakelijk als verantwoordelijke begeleider. Laat je adviseren door iemand met een juridische opleiding, of steek eens je licht op bij jouw koepel.
- Opteer altijd voor een schriftelijke huurovereenkomst.
- Laat hierin duidelijk aanpassingen van de huurprijs, betalingsmodaliteiten, en mogelijke bijkomende kosten opnemen.
- Bepleit duidelijke afspraken over herstellingen, onderhouds- en aanpassingswerken en neem die mee op in het contract.
Laat niet na een degelijke brandverzekering met voldoende dekking af te sluiten, tenzij de verhuurder degelijk verzekerd is én schriftelijk afstand van verhaal doet.
Besparingstip
Soms draagt de gemeente financieel bij voor de huur van een lokaal. Ben je op zoek naar een geschikt lokaal en overweeg je te huren, informeer dan eerst eens bij de gemeente welke mogelijkheden er zijn. Wil je meer concrete tips en info over een lokaal huren? Ben je op zoek naar voorbeeldcontracten? Klik dan hier.