Elektriciteit
In sommige jeugdlokalen is het elektriciteitsnet nog vooroorlogs te noemen en dat brengt heel wat brandveiligheidsrisico's met zich mee. Aan elektriciteitsvoorzieningen begin je niet zomaar zelf wat te prutsen. Zorg er dus voor dat iemand met kennis van zaken eventuele aanpassingen uitvoert. Weet ook dat er bij serieuze wijzigingen aan de elektriciteitsvoorzieningen en na regelmatige tijdsspannen ook een herkeuring nodig is.
Hieronder vind je een opsomming van enkele puntjes die in orde zouden moeten zijn.
Elektriciteitskast
- De elektriciteitskast (of zekeringenkast of teller) met de hoofdschakelaar is in het begin van de elektrische installatie geplaatst.
- De hoofdschakelaar en zekeringenkast moet ten allen tijde makkelijk bereikbaar zijn voor bevoegden.
- De leidingen en zekeringen in de kast zijn volgens locatie en gebruik (verlichting, stopcontacten, verwarming...) aangeduid.
- De verliesstroomschakelaar wordt regelmatig gecontroleerd op goede werking.
Stopcontacten
Alle stopcontacten moeten goed vast zitten en de isolatie is nergens beschadigd of slecht aangesloten. Er mogen geen draden zichtbaar of toegankelijk zijn. Bovendien moeten de stopcontacten aangepast zijn aan de plaats waar ze zich bevinden. Stopcontacten in de sanitaire ruimten en keuken zijn bijvoorbeeld anders dan die in een gewone ruimte.
Zwaar verbruik
Bij zwaar verbruikende elektrische toestellen zoals verwarming en spots (met hoge wattage van 500 Watt) moet je opletten voor overbelasting. Dit kan gebeuren doordat bij de verwarming een gebrekkige isolatie is voorzien. Of er zijn teveel elektrische toestellen aangesloten zijn op eenzelfde elektrisch netwerk. Hierdoor wordt de bedrading warm en kan er brand ontstaan.
Probeer de zware verbruikers van elektriciteit over de verschillende stroomkringen te spreiden. Je zorgt er best voor dat je maximum één zware verbruiker per stroomkring plaatst.
Het elektriciteitsdossier
Het is een must om een goed elektriciteitsdossier bij te houden. Zo’n dossier bevat:
- Een keuringsverslag: dat bevestigt dat de installatie gebeurd is in overeenstemming met het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
- Een ééndraadsschema: dat geeft de verdeling van de stroombanen weer met behulp van een reeks conventionele symbolen.
- Een situatieschema: dat geeft op een plattegrond weer waar in huis zich welk type stopcontact, lichtpunt enzovoort bevindt.
Je kan gebruik maken van de ‘Lokalenmap’ om dit dossier aan te leggen en bij te houden.