Een jeugdlokalenonderzoek

In april 2022 gaven 928 groepen van Chiro, KSA, KLJ, Scouts en Gidsen Vlaanderen en FOS Open Scouting hun mening over de staat van hun lokalen in het lokalenonderzoek. 

De resultaten zijn binnen en bevestigen jammer genoeg wat we aan den lijve ondervinden. De infrastructuur van jeugdverenigingen verbetert niet en gaat er zelfs op achteruit.

Jeugdlokalenonderzoek factsheet

Over de verschillende jeugdbewegingen zien we al enkele pijnpunten bovenkomen. We zien geen verschil tussen de jeugdbewegingen onderling en de provincies. Deze zaken komen overal even sterk terug.

  • De ruimte die jullie beschikbaar hebben voor zowel leden als materiaal is vaak niet voldoende.
  • Er is weinig tot geen isolatie aanwezig en de gebouwen zijn in slechte staat waardoor er een hoog verbruik is en de lokalen moeilijk op te warmen zijn.
  • De veiligheid zowel op vlak van hygiëne (keuken en sanitair) als op vlak van infrastructuur (instortingsgevaar, brandgevaar), baart zorgen.
  • De relatie met de gemeente of andere belanghebbenden speelt een grote rol.

Nu we deze resultaten hebben, willen we er natuurlijk ook graag mee aan de slag om jullie zo goed mogelijk verder te helpen. We plannen verschillende acties om de noodzaak van degelijke Jeugdinfrastructuur aan te kaarten en dit op de politieke agenda te krijgen.